Racet om att dominera rymden är världens nästa kärnvapen race

Space race

Kalla Kriget är snart 30 år gammalt och ändå känns det som att det var igår när Berlin-muren föll och Gorbatjov utropade att Sovjet Unionen lösas upp. Trots att Kalla Kriget nu är 30 år gammalt så lever vi fortfarande igenom de konsekvenser kriget medförde—så som uppdelningen i Europa där Öst och Väst ser väldigt olika ut. I östra Europa har man bland annat forna kommunistländer som Polen, Tjeckien, Ukraina och Vitryssland. Europas väst består av stormakter som Frankrike, Tyskland, Storbritannien och fler. Europas väst är mycket mer integrerat i den Amerikanska världsbilden medan östra Europa fortfarande kämpar för att ta sig ur kommunismens fattigdom.

Kalla Kriget är dock över och är idag 3 decennier gammalt. Barn som föds idag kommer inte ha några paralleller att dra med Kalla Kriget och de kommer enbart att läsa om det i sina skolböcker. Kriget kommer vara ett minne blott och numer gäller andra regler.

Teknologin har sett rejäl framfört på senare tid vilket har flyttat den militära racet till andra delar av universum—nämligen rymden!

Den som dominerar rymden idag, dominerar världen

Teknologins utveckling har givit oss saker så som Internet var man än befinner sig i landet. Allt fler företag och verksamheter förlitar sig idag på Internet överallt för att kunna fungera och allt fler företag hade kollapsat om Internet helt plötsligt slutat fungera världen över.

Detsamma gäller företag som förlitar sig på GPS, trådlös kommunikation och andra teknologiska innovationer. Med tiden flyttar även fler verksamheter, företag och tjänster till ”molnet” där allt fler förlitar sig på ett fåtal billiga webbhotell eller molnbaserade tjänster för att kunna fungera. Hemsidor, företag vars kunder endast hittar till dem via GPS och sökmotorer som Google eller sociala medier som Facebook, appar och tjänster—alla dessa förlitar sig på den nya teknologin vi utvecklat på senare tid.

Vad hade hänt om en fiende helt plötsligt släckt ned ett lands internet uppkoppling? Och inte givit landet någon information överhuvudtaget. Inget sätt att lösa problemet utan ingen Internet är nu helt plötsligt en verklighet för det landet?

Landet hade kunnat total-kollapsat.

Detta är den verkliga faran idag och är betydligt farligare än kärnvapen idag.

Denna typ av krigföring brukar man ofta kalla för ”soft warfare”—vilket innebär att man skadar sina fiender indirekt och orsakar kaos och kollaps utan att behöva involvera sig i landet allt för mycket.

Den som dominerar rymden dominerar således hela jordklotet.

Till och med banker förlitar sig på en oförhindrad, fri och funktionerande Internet uppkoppling idag. Släcker man ned Internet hämmar man även bankernas möjlighet att göra affärer. Hela landet kollapsar verkligen och det orsakar kaos som inga aldrig förr skådat.

Situationen i världen 2019

Idag är det ett fåtal länder som gör allt de kan för att dominera rymden.

Man skickar upp satelliter som inte bara har en uppdaterad säkerhet för eventuella intrång av andra satelliter samt förser jorden i sig med tjänster som andra satelliter inte kan attackera—men man skickar även upp satelliter som kan göra just detta mot andra satelliter som man kan tänka sig bli en potentiell fara framåt.

Ett klassiskt fall är USA, Ryssland och Kina som alla strider idag om att bli störst i rymden.

Kina skickar upp satelliter väldigt ofta och försöker hämma Japan och andra konkurrenters möjlighet att skicka upp sina egna satelliter. Om Kina lyckas dominera Japan i rymden och gör dem beroende av deras satellittjänster kommer detta att vidare ge Kina större makt i regionen och således större framgång, rikedom och politiskt inflytande. Det hade således varit en fördel för Kina och dess befolkning. Fortsätter man i Kinas fall med status-quo kommer det att innebära större konkurrens från Japan, Syd Korea och andra asiatiska länder om de rikedomar som finns i Asien.

Geopolitik är komplicerat och det finns alltid två sidor av ett mynt. En sak är dock säker—världen tävlar idag om att dominera rymden. Den som vinner kommer också dominera jorden.